!
!

FENG SHUI

Feng Shui leert om in harmonie met de kosmos te leven.
Het kan bevorderlijk zijn voor uw geluk, gezinsleven, carriëre en bedrijf.

Feng Shui, oftewel de kunst van het inrichten, is nu ook in Nederland populair geworden.
Vooral bedrijven laten zich door Feng Shui meesters adviseren.

Feng Shui (letterlijk: wind en water) is een oeroude Chinese leer die er van uit gaat dat de inrichting en vormgeving van de omgeving - of het een kamer is, een huis, bedrijf, straat, stad of land - het welzijn van de bewoners beïnvloedt.

De manier waarop je een huis, of een stad bouwt of inricht, creëert een bepaalde energie.
Als je in Amsterdam de grachten zou dempen, zou de stad een compleet andere sfeer krijgen, een ander publiek trekken, een andere handel ontwikkelen, dat zijn principes waarvan niemand vreemd zal opkijken.

Moeilijker te bevatten voor de gemiddelde Westerling is het idee dat onzichtbare energie ons beïnvloedt.
De Oosterse filosofie gaat er van uit dat levensenergie huist in alle materie, dood of levend.
Scherpe hoeken, lange gangen en straten die loodrecht op gebouwen staan bijvoorbeeld veroorzaken een slechte 'sha' chi, volgens de Feng Shui theorie.

Wie met de rug naar de deur zit krijgt vroeg of laat last van concentratiestoornissen; een manager moet niet op een plek zitten waar bezoekers automatisch terecht komen, want dan wordt hij de secretaresse, en als bureaus frontaal uitkijken op de ramen, betaal je als werkgever 30 minuten dagdromen per werknemer per dag, aldus Hoekx.
Niet iedereen kan met de blik op de deur zitten, maar daarvoor zijn er de 'aanpassingen': een spiegel geeft toch zicht op de deur, een rode stoelleuning beschermt tegen 'gevaar' dat je niet ziet aankomen.