!
!
De Groene Man als fontein

De Groene Man oliebrander

De Groene Man samen met de groene wezens bevolken ze de aarde.

De Groene Man, net zoals de Groene Vrouw stamt al uit het stenen tijdperk. Al vanaf die tijd lijkt voor sommige wezens de grens tussen mens, dier en vegetatie niet te bestaan.

In de oudheid worden ze Goden, Godinnen of demonen genoemd. Uit het Romeinse rijk stammen afbeeldingen van de Groene Man met bladeren of stengels die uit zijn mond of neus komen. Vaak heeft hij een vrouwelijke tegenhanger, van wie onderlijf en armen overgaan in bladeren.
De Groene Man wordt eveneens regelmatig op die manier afgebeeld. In de renaissance treedt de Groene Vrouw naar de voorgrond.

Hiernaast een afbeelding van De Groene Man als fontein.

De Groene Man en talloze Groene Wezens bevolken als grotesken een wereld die de alledaagse werkelijkheid ontregelt en onze ratio uitschakelt. De dikwijls woest uitziende figuren werden aangebracht om boze geesten weg te houden. Het gebruik is al vele eeuwen in heel Europa bekend. Kelten, Grieken en Romeinen kenden al koppen met plantengroei uit de gezichtsopeningen.
Ook bij oude Aziatische en Amerikaanse culturen kwamen ze voor.

In Nederland is een van de oudste afbeeldingen een tekening uit de 14e eeuw op het stucwerk van een gewelf in de Grote of Lebuïnuskerk in Deventer, 30 meter boven de kerkgangers.

!
1 werkdag

Groene Man

Een keramische oliebrander met een afbeelding van de Groene Man erop.

Bij deze oliebrander krijgt u bijbehorende onderzetters cadeau.

Afmetingen 125x 90mm