Brunton

  • 1 -2 werkdagen
  • Beschrijving
  • Meer details
  • Specificaties

Brunton kompas in houten doosje

Dit soort kompassen is vooral bedoeld als decoratie, maar alles is functioneel en werkt echt. Het doosje is gemaakt van sheesham hout die aan de binnenzijde is bekleed met zacht materiaal voor optimale bescherming. Aan de onderzijde van het kompas zit vilt om krassen te voorkomen.
Een kompas werd vroeger in de scheepvaart vooral gebruikt voor navigatie. Voor bijvoorbeeld de Verenigde Oostindische Compagnie was navigatie van vitaal belang. Er werden kaarten en tabellen gemaakt en zelfs een hemel-globe. Op die manier werd met verschillende instrumenten de locatie en snelheid van een schip op zee vastgelegd. Driemaal per jaar vertrokken vloten uit Nederland en voeren via speciale routes de wereld rond.
De Portugezen bijvoorbeeld hadden de "wageweg" uitgevonden.
Hendrik Brouwer verkende echter in 1613 een route die vanaf de Kaap iets zuidwaarts aanhield om dan langs de 38e breedtegraad Australiƫ wist te bereiken.
De VOC gebruikte haar eigen ontworpen route-kaarten, de beste ter wereld. Deze kaarten waren opgetekend op perkament. Zo waren er grote kaarten van kusten en eilanden en werden als bedrijfsgeheim beschouwd.
Afmetingen:

11,5x11,5x6 cm.

Gewicht: 600 gram
__ifPurchasable__
__endifPurchasable__